Uşak Mimarlar Odası Başkanı Bilge SEVİNÇ, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Öncelikle tüm meslektaşlarımın gününü kutlarım. Arkasından uluslararası mimarlar birliği tarafından her sene bir tema belirlendiği üzere bu seneki temamız “KENTSEL TASARIMLARDA GELECEK NESİLİ GÜÇLENDİRMEK” dedi. Yeni gelen meslektaşlarımıza daha sağlıklı kent oluşturmak yetiştirmek ve mevcut meslektaşlarımla birlikte geleceğe daha iyi adım atabilmek çocuklarımıza daha güzel bir yaşantı bırakmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz ve tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.
Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi itibariyle kutlanmakta olan Dünya Mimarlık Haftası bu yıl 07-13 Ekim 2024 tarihleri arasında Uluslararası Mimarlık Birliği (UIA) tarafından “Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesli Güçlendirmek” temasıyla Uluslararası Mimarlar Birliği’ne (UIA) bağlı 124 ülkede bir milyondan fazla mimar ile birlikte kutlanacaktır. Belirlenen bu tema ile sürdürülebilir bir gelecek, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir yapılı çevre, kamusal alanlar ve dirençli toplulukların gelişimi için mesleğe yeni başlayan mimarları sürece katkı vermeye teşvik etmeyi hedeflemektedir.
Birlik; tüm dünyada kontrolsüz yapılaşma; sosyal, ekonomik ve siyasal krizler; salgın, iklim değişikliği ve afetler; yoksulluk ve eşitsizliğin etkilerinin yaşandığı günümüzde enerji verimliliği, sürdürülebilir malzeme kullanımı, çevresel etkilerin azaltılmasının yanı sıra dayanıklı ve sağlam yaşam alanlarının oluşturulmasında mimarların, kentlilerin ve toplulukların sürece katılımını artırmayı amaçlamaktadır.
Bu kapsamda; bugün yaşadığımız doğal değerlerini hızla yitiren ülkemiz ve kentimiz de dahil olmak üzere; çarpık kentleşmenin önlenmesi, tarihi dokunun korunması, özgün nitelikleriyle geleceğe aktarılması, uzun vadeli çevre politikaları oluşturulması, depreme dayanıksız yapı stoğu envanterinin çıkarılması, sağlıklı ve sürdürülebilir şehircilik için nitelikli yapıların ve kent mekanlarının oluşturulması, Mimarlar Odası ve ilgili sivil toplum kurumlarının yerel yönetimlerle ilişkilerinin kuvvetlendirilmesi, mimari projelerin doğru ve imara uygun denetlenmesi, hakısz kazanç ve rekabetin önüne geçilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda; şehircilik hizmetlerinin tekrardan gözden geçirilmesi, kentin hizmet almayan ya da şimdiye kadar daha az hizmet gitmiş alanlarında gerekirse cesur belediyecilik girişimi ile şehircilik düzenlemeleri yapılması, yaşam alanlarımızın katılımcı, bilimsel şehircilik ve planlama ilkeleri doğrultusunda oluşturulması, uluslararası anlaşmalara esas olan duyarlılıkların kamusal politikaların her düzeyinde yer almasının sağlanması ortak sorumluluğumuzdur. Mimarların ve meslek kuruluşlarının mesleki ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeleri; kamu yararının, nitelikli mesleki hizmetlerin, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir geleceğin güvencesidir.
Uşak Mimarlar Odası olarak; her dönemde şehrin ve şehir insanın adaletli şekilde şehircilik, mimarlık ve mühendislik dallarından hizmet alabilmesi için gerek yerel yönetimler düzeyinde gerekse sosyal sorumluluk bilinci ile hareket etmekteyiz. Gelecekte yaşanabilecek her türlü problemin çözümünde paydaş olmak için elimizden geleni yaparak çocuklarımıza yaşanabilir mutlu bir kent bırakmak adına çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.
Dolayısıyla eşitliğe dayalı, temel insan hak ve özgürlüklerine dair hiçbir ayrım, mahrumiyet ve kısıtlamanın yaşanmadığı sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek dileğiyle meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz.
Saygılarımızla kamuoyuna duyrulur.
TMMOB MİMARLAR ODASI UŞAK TEMSİLCİLİĞİ