Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Prof. Dr. Harun Çakmak, "Göz sağlığınızı koruyun, erken teşhisle tedaviyi mümkün kılın!"
BRANŞINDA UZMAN VE BAŞARILI HEKİM PROF.DR.HARUN ÇAKMAK GÖZ SAĞLIGI KONUSUNDA ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Harun Çakmak, göz sağlığına dair önemli bilgiler verdi. En sık karşılaşılan göz hastalıklarını ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan son teknolojileri anlatan Çakmak, özellikle erken teşhisin önemine vurgu yaptı.
EN SIK GÖRÜLEN GÖZ HASTALIKLARI
Prof. Dr. Harun Çakmak’a göre, göz sağlığı sorunlarının başında miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurları geliyor. Bunlar gözlük ihtiyacına yol açan temel sorunlar arasında yer alıyor. Görme kaybına neden olan hastalıklar arasında ise sırasıyla:
Katarakt (göz merceğinin matlaşması),
Gloko (göz tansiyonu),
Sarı nokta hastalığı (yaşa bağlı makula dejenerasyonu) bulunuyor.
50 yaş ve üzerindeki bireylerde sık görülen sarı nokta hastalığı, görme keskinliğini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Hastalar, bulanık görme, ışık kırılmaları, renk tonlarında azalma gibi şikayetlerle doktora başvuruyor. Prof. Dr. Çakmak, hastalığın iki türü olduğunu belirtti:
1.Kuru Tip: Daha yavaş ilerler, genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve vitamin takviyeleriyle kontrol altına alınabilir.
2.Yaş Tip: Daha hızlı ilerler ve görme kaybına yol açar. Tedavisinde göz içi enjeksiyon uygulanır.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ VE ÖNLEMLER
Çakmak, sarı nokta hastalığının erken teşhisinin, görme kaybını önlemek açısından kritik olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“50 yaş üzerindeki bireylerin yılda bir kez göz muayenesi yaptırması büyük önem taşır. Yaşlanma ve genetik faktörler önlenemeyen riskler arasında yer alsa da, sigara kullanımı, hipertansiyon gibi önlenebilir faktörlerin kontrolü sağlanmalıdır.”
KATARAKT: CERRAHİ TEK ÇÖZÜM
Göz merceğinin matlaşmasıyla oluşan katarakt, görme kaybının en yaygın nedenlerinden biri. Çakmak, kataraktın cerrahi dışında bir tedavisi olmadığını vurgulayarak, modern lens teknolojileriyle hastaların hem uzak hem yakın görüşlerinde iyileşme sağlanabildiğini belirtti.
Prof. Dr. Çakmak, çok odaklı mercekler ve yeni nesil EDOF lenslerin, hastaların gözlük ihtiyacını azaltma konusunda devrim niteliğinde olduğunu ifade etti. Ancak bu lenslerin kullanımı her hasta için uygun olmayabiliyor.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Sözlerini erken teşhisin önemine vurgu yaparak tamamlayan Çakmak, göz sağlığı muayenelerinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, “Sağlıklı gözler için düzenli kontrollerinizi aksatmayın” dedi.
Göz sağlığınızı koruyun, erken teşhisle tedaviyi mümkün kılın!