Çölyak Derneği Başkanı Ömre Ümran Aydın, katıldığı Sivil Toplum Programı'nda derneğin yeni taşındığı yer hakkında bilgi verdi. Yeni mekanlarının dar olduğunu ancak çarşıda yer almasının hem avantaj hem de dezavantaj sağladığını belirten Aydın, "Avantajlı bir konumdayız. Raflarımız olduğu için glütensiz ürünlerimizi burada sergilemek istedik. Böylece çarşıdan gelen kişiler hangi ürünlerin glütensiz olduğunu kolayca anlayabilirler." dedi.
Aydın, firmalardan ürün talebinde bulunduklarını ve şu ana kadar iki firmanın ürün gönderdiğini ifade etti. Diğer ürünlerin de geldiğinde raflarda yerini alacağını belirterek, "Yeni üyelerimiz var ve onların da glütensiz ürünleri tanımasını istiyoruz." diye ekledi.
Çölyak ve PKU hastalıklarına da değinen Aydın, bu hastalıkların genetik olduğunu vurguladı. PKU'nun, bebek doğduğunda topuktan alınan üç damla kanla tespit edilebildiğini ve genellikle akraba evliliklerinde görüldüğünü belirtti. Uşak'ta PKU hastası olan 12 aile olduğunu söyleyen Aydın, "Bu ailelerin diyetleri çok sıkıntılı. Çocuk doğduğunda aile psikolojik olarak etkileniyor çünkü çocuk birçok gıdayı tüketemiyor. Bu nedenle anne baba ve çocuklar ayrı yemek zorunda kalıyor." dedi.
Dernek olarak bu ailelere olabildiğince destek olmaya çalıştıklarını belirten Aydın, "Bir sürü etkinlik düzenliyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.