Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gerontolog Doktoru Gizem Özan, Sağlık Olsun programına konuk olarak Alzheimer hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Özan, Alzheimer'ın demansın bir türü olduğunu ve demansın halk arasında unutkanlık ve bunama olarak bilindiğini açıkladı.
"Demans aslında bir hastalık değil, bir sendromdur," diyen Dr. Özan, demansın zihinsel güçte bir zayıflama ve günlük yaşam aktivitelerinin bozulması ile alakalı klinik bir sendrom olduğunu belirtti. Demansın birçok türü olduğunu ifade eden Özan, "Alzheimer bu türler arasında en sık görülenidir ve vakaların %60-70'inde görülür. Alzheimer nörodejeneratif, ilerleyici ve geri döndürülemez bir hastalıktır." dedi.
Dr. Özan, Alzheimer'ın en önemli risk faktörlerinden birinin yaş olduğunu, ancak genç yaşlarda da görülebileceğini belirtti. Erken başlangıçlı Alzheimer’ın genellikle kalıtsal olduğunu ve ailenin geçmişinde Alzheimer öyküsü olan kişilerde daha sık rastlandığını ifade etti.
Alzheimer belirtilerinin hafıza sorunlarıyla başladığını ve sinsice ilerlediğini söyleyen Dr. Özan, "Cümle kurarken kelimeleri bulmakta zorlanma, tanıdık yollarda kafanın karışması, basit matematik işlemlerinde zorlanma, eşyaların yerini bulamama gibi belirtiler gözlemlendiğinde, nöroloji kliniğine başvurulması gerekir." dedi. Ayrıca, Alzheimer hastalarında kişilik ve davranış değişikliklerinin de görülebileceğini belirtti.
Nöroloji kliniklerinde hastaların detaylı öyküsünün alındığını ve gerekli testlerin yapıldığını belirten Dr. Özan, "Alzheimer tanısı konulduktan sonra hastaların tıbbi tedavilerini ve ilaçlarını aksatmaması çok önemlidir." diyerek sözlerini tamamladı.