• Uşak Sağlık Birimleri Telefonları
  • Bizi Takip Edin
  • GÜNDEM ÖZEL
  • İHA CANLI YAYIN
  • EN BAŞARILILAR ÖDÜL TÖRENİ ANKETİ
Anasayfa
  • Genel
  • Uşak Güncel Haberler
  • Siyaset
  • Asayiş
  • Son Dakika
  • Ekonomi
  • Şehrin Gözcüsü
  • Sağlık
  • Spor Çevre Eğitim Tarih Bilim ve Teknoloji Uşak Hakkında Egem TV Hakkında Program Künyeleri
  • Ara
SON DAKİKA:
16:47
Uşak'ta Harezmi Şenliği gerçekleştirildi
16:13
Uşak’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerle kutlandı
12:22
Üzümden önce yaprağı kazandırıyor
12:20
Manisa'nın Demirci ilçesinde son kirkit ustası zamana direniyor
12:19
Çivril'de öğrencileri taciz eden bakkal kamera kayıtlarından yakalandı
11:27
"Uşak Şefkat Ekipleri" Projesi Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi
10:46
Uşak Şeker-İş Sendikası'ndan 1 Mayıs Mesajı
10:45
2026 Yılı Asfalt Sezonu Törenle Açıldı
09:18
Uşak’tan TÜBİTAK Türkiye Finali’nde Büyük Başarı
09:16
Uşaklı Öğrencilerden Ulusal Matematik Olimpiyatı’nda Büyük Başarı
09:08
Başkanvekili Özkan; "1 Mayıs sadece bir kutlama değil, dayanışma ve birlik olmanın sembolüdür"
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
Uşak'ta Harezmi Şenliği gerçekleştirildi
Genel
Uşak'ta Harezmi Şenliği gerçekleştirildi
Uşak’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerle kutlandı
Genel
Uşak’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerle kutlandı
Üzümden önce yaprağı kazandırıyor
Genel
Üzümden önce yaprağı kazandırıyor
Manisa'nın Demirci ilçesinde son kirkit ustası zamana direniyor
Genel
Manisa'nın Demirci ilçesinde son kirkit ustası zamana direniyor
Çivril'de öğrencileri taciz eden bakkal kamera kayıtlarından yakalandı
Asayiş
Çivril'de öğrencileri taciz eden bakkal kamera kayıtlarından yakalandı
Genel
"Uşak Şefkat Ekipleri" Projesi Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi
Uşak Şeker-İş Sendikası'ndan 1 Mayıs Mesajı
Genel
Uşak Şeker-İş Sendikası'ndan 1 Mayıs Mesajı
2026 Yılı Asfalt Sezonu Törenle Açıldı
Genel
2026 Yılı Asfalt Sezonu Törenle Açıldı
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Hem psikolojimiz hem de psikologlar alarm veriyor!
Genel
Yayınlanma: 09 Mayıs 2025 - 16:13

Hem psikolojimiz hem de psikologlar alarm veriyor!

TPD: Dünya Sağlık Örgütü’ne her 100 bin kişiye Arjantin’de 222, Türkiye’de ise en iyimser hesapla 30 psikolog düşüyor.

Genel
09 Mayıs 2025 - 16:13
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Hem psikolojimiz hem de psikologlar alarm veriyor!
Reklam

Türk Psikologlar Derneği (TPD) 10 Mayıs Psikologlar Günü’nde psikolojik sağlık alanında on yıllardır dile getirdikleri ama bir türlü duyulmayan taleplerini bir kez daha açıkladılar.

Ankara’daki Genel Merkezi, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Eskişehir ve Samsun şubeleri ve 29 ildeki temsilcilikleri, 15.199 üyesi ve 50 yıla yaklaşan deneyimi ile Türkiye’de psikoloji alanının en köklü kuruluşu olan TPD meslektaşlarının çözüm bekleyen sorunlarının bir çığ gibi büyüdüğünü ve artık herkesin psikolojik sağlığı, esenliği için risk yaratır duruma geldiğini belirtiyor.

TPD’ye göre Türkiye'de psikologların önünde mesleklerini tam anlamıyla yerine getirme ve toplumun ihtiyaçlarına yanıt verme noktasında ciddi engeller var.

Devlet psikologlara olan ihtiyacı artık görmeli

TPD, Türkiye’de hali hazırda 150 bine yakın psikolog bulunduğunu ve sayısı katlanarak artan bu donanımlı psikologların büyük bir kısmının işsiz kaldığını veya asgari ücret düzeyinde maaşlara çalıştığını belirtiyor.

TPD Başkanı Prof. Gökhan Malkoç, “Ülkemiz bir afetten diğerine, bir toplumsal krizden diğerine yaralarını saramadan koşarken psikologlara büyük görevler düşüyor. Bu desteği gönüllü olarak vermeye çalışıyoruz” diyor, son olarak 6 Şubat Depremi’nde kendi buldukları kaynaklarla 1,5 yılı aşkın süre ile 1000’e yakın psikoloğu deprem bölgesinde seferber ettiklerini ve 26.168’den fazla deprem mağduruna psiko-sosyal destek verdiklerini hatırlatıyor ve ekliyor: “Bu gönüllü desteğin doğal sınırları var. Devlet psikologlara olan bu ihtiyacı artık görmeli ve kadro atamalarında psikologlara akıl dışı kontenjanlar vermekten vazgeçmeli. Sağlık Bakanlığı tarafından son açıklanan 15 binden fazla kadro içinde sadece 30 psikolog kadrosu var. Bu en hafif tabirle ciddiyetsizliktir.”

TPD Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 verilerine göre her 100 bin kişiye Arjantin’de 222 psikolog düştüğüne, Türkiye’de ise -net veriler olmamakla birlikte- 100 bin kişiye 10-30 arası düzeyde psikolog düştüğüne dikkat çekiyor. Toplumsal şiddetten madde bağımlılığına, polis intiharlarından genç intiharlarına, çocuk istismarından kadın cinayetlerine, depremlerden yangınlara her alanda psikolog ihtiyacı yakıcı hale gelmişken Sağlık, Aile ve Sosyal Hizmetler, Adalet, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlıklarına ve Emniyet Teşkilatına yapılacak psikolog atama sayılarının acilen ve önemli ölçüde artırılmasını talep ediyor.

Yasal boşluklar hasta hakları açısından ciddi risk

TPD’nin dile getirdiği en önemli sorunlardan biri de psikolojik sağlık alanının yasal tanımdan ve korumadan yoksun olması.

TPD Avrupa ülkelerinden Asya'ya, ABD'den Ortadoğu'ya kadar dünyanın hemen her ülkesinde Ruh Sağlığı Yasaları ve Psikolog Meslek Yasalarının var olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’de ise psikologların, 40 yılı aşkın süredir mesleklerini, görev alanlarını ve etik sınırları tanımlayan bir meslek yasası için mücadele ettiklerini hatırlatıyor.

Prof. Malkoç “Ülkemizde kapsayıcı, bilimsel bir yasanın yokluğu, psikolojik hizmetleri hukuksal açıdan sorunlu bir noktaya itmekte. Psikologlar için büyük hak kayıpları ortaya çıkmakta. Var olan yasal boşluklar hasta hakları açısından ciddi riskleri beraberinde getirmekte. TPD olarak acil ve öncelikli talebimiz, psikolojinin evrensel etik standartlarına uygun bir meslek yasasının bir an önce hazırlanması ve yürürlüğe girmesidir” diyor.

TPD’ye göre, Sağlık Bakanlığı’nın yakın zamanda yayınladığı, sağlık alanında çalışan çeşitli meslek mensuplarının “serbest çalışma koşulları”nı düzenleyen Yönetmelik psikolojik hizmetlerin güvencesini ve denetimini sağlamaya yönelik bir adım oldu ancak meslek yasasının yokluğunda var olan sorunlara yama olmaktan öteye gitmedi.

Bu yönetmelik öncelikle klinik psikologları kapsıyor, diplomasında "Klinik Psikoloji" ifadesi yer almasa da eşdeğer içerikte yüksek lisans yapmış uzmanların, kamuda veya özel kurumlarda uzun yıllardır sağlık hizmeti sunmuş deneyimli psikologların ve travma psikolojisi, bağımlılık psikolojisi gibi sağlık temelli yüksek lisans programlarından mezun uzman psikologların, yani birçok yetkin meslek mensubunun serbest çalışma hakkına erişimini engelliyor.

Ayrıca Yönetmelik, 4 yıllık lisans eğitimi almış psikologların yalnızca klinik psikolog yanında çalışabileceğini öngörüyor. TPD, aynı statüdeki psikologların kamu kurumlarında klinik psikolog olmadan da sağlık hizmeti sunabildiğine dikkat çekiyor. Lisans mezunu psikologların yetki alanları belirlenerek kendi donanımları çerçevesinde serbest çalışma hakkına kavuşması gerekmekte. Yönetmelikle birlikte bu kısıtlamanın getirilmesinin insanların psikolojik desteğe ulaşmasını engelleyecek bir çelişki olduğunu belirtiyor.

En önemlisi, yeni Yönetmelik 1928 yılından kalma Tababet Kanunu’ndan bu yana süregelen bir soruna çözüm getirmiyor. Bu sorun da klinik psikologların tanılı hastalarla yalnızca hekim ünvanına sahip biri, yani bir psikiyatr tarafından konulan tanı ve tedavi planı doğrultusunda çalışmalarını öngören yasa maddesi.

Prof. Malkoç bu sınırlamayı değerlendirirken “Bu yaklaşım çağın çok gerisinde kaldı. Klinik psikologlar, eğitimleri ve etik yükümlülükleri gereği kendi mesleki değerlendirmeleriyle terapi planlaması yapma yetkinliğine sahipler, dünyadaki çağdaş uygulamalar da bu yöndedir. Bu sınırlama, hizmet verimliliğini ve hastanın hizmete erişimini olumsuz etkiliyor. Ancak klinik psikologların hekim reçetesine bağlı kalmaksızın terapi planlaması yapabileceğini bir türlü yetkililere anlatamıyoruz” diyor.

Nitelikli psikoloji eğitimi “neredeyse” imkansız

Türk üniversitelerinde 166 Psikoloji bölümü bulunuyor, bu bölümler her yıl yaklaşık 13.000 yeni mezun veriyorlar. Ancak TPD’ye göre hızla artan psikoloji bölümleri ve kontenjanları, nitelikli psikoloji eğitimini imkansızlaştırmış durumda. TPD, yurtdışında 3-4 öğretim üyesi psikolojinin herhangi bir anabilim dalı için bile yeterli bulunmazken, ülkemizde 3-4 hocayla çok sayıda anabilim dalına sahip psikoloji bölümleri açıldığına dikkat çekiyor. Özellikle klinik alanda uzmanlaşmak isteyen psikologlar için devlet üniversitelerindeki klinik psikoloji yüksek lisans programları sınırlı kontenjanlarla açılmakta, çünkü devlet üniversitelerinde akademik kadro sayıları çok yetersiz. Kâr odaklı sistem, psikoloji lisans mezunlarını, özel üniversitelerde astronomik ücretlere ulaşan lisansüstü programlara mahkûm ediyor.

Prof. Malkoç “Lisans ve Lisansüstü Eğitimlerde nitelik sorunları ve bu eğitimlere erişim engelleri sadece öğrencilerimizin değil, tüm psikoloji camiasının ve dolayısıyla bir halk sağlığı sorunudur. Ancak YÖK psikoloji camiasının sesine kulaklarını tıkamış, onlarca yıldır psikologların haklarını ve halk sağlığını korumak yerine sistemin çıkarlarını koruyan bir tutum sergilemiştir” diye vurguluyor.

Psikolojik sağlık alanına yatırımın karşılığının sağlıklı ve üretken toplumdur

Türk Psikologlar Derneği toplumun nitelikli psikolojik hizmetlere kolayca ulaşabilmesi için yıllardır bilimsel zeminde dayanışma ile mücadele ediyor, Bakanlıklar ve YÖK gibi kurumlar nezdinde girişimlerini sürdürüyor. 10 Mayıs Psikologlar Günü vesilesiyle, bu mücadelenin sadece psikologlar için verilmediğini, tüm toplumun esenliğini hedeflediğini, psikolojik sağlık alanına yapılan her yatırımın karşılığının sağlıklı ve üretken bir toplum olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Her düzeyde yetkilileri mesleğin temel sorunlarına kalıcı çözümler üretmeye, psikologlara yasal statü getirmeye, özlük haklarını tanımaya ve toplumun psikolojik sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmaya davet ediyor.

 

Psikologlar ne istiyor?

  1. Psikologlar Meslek Yasası çıkarılmalı, psikologların Meslek Odası olarak örgütlenerek öz denetimlerini yapmalarının yolu açılmalı
  2. Diplomasında "Klinik Psikoloji" yazmasa da eşdeğer eğitimi olan uzmanlara serbest çalışma hakkı tanınmalı
  3. Deneyimli psikologlar için istisnai ruhsatlandırma süreçleri ve uygulamalı eğitim almış psikologlar için yetkinlik belgelendirme mekanizması kurulmalı
  4. Klinik psikologlar hekim reçetesine bağlı kalmaksızın terapi planlaması yapabilmeli
  5. 4 yıllık lisans diploması olan psikologların yetkinlikleri tanınmalı, Serbest Çalışma Yönetmeliğinde bağımsız olarak çalışabilecekleri alanlar tanımlanmalı
  6. Gelişim psikolojisinden bağımlılık psikolojisine, nöropsikolojiden çevre psikolojisine, adli psikolojiden spor psikolojisine kadar psikolojinin sayısız alt dalı uzmanlık alanları olarak tanınmalı, Psikolog Meslek Yasası ile sadece psikologlara özel yasal bir çerçeve oluşturulmalı ve ilgili Bakanlıklar bünyesinde farklı uzmanlık alanlarına görev tanımlanmalı
  7. Serbest Çalışma Yönetmeliğinde belirlenen ruhsat başvuru süreleri gerçekçi şekilde yeniden düzenlenmeli; çalışma mekanları için belirlenen standartlar psikolojik hizmetlere uygun hale getirilmeli
  8. Üniversitelerde psikoloji lisans programlarının kontenjanları azaltılmalı, psikoloji programlarına girişte başarı barajı getirilmeli, yüksek lisans programlarının sayısı artırılmalı, tezsiz yüksek lisans programları yaygınlaştırılmalı
  9. Psikoloji bölümleri öğrenim kadrolarının nitelik ve niceliği açısından yeniden değerlendirilmeli, akreditasyon süreçlerini tamamlamaları takip edilmeli
 

 
 

Daha fazla bilgi için;

İletişim numarası: 0312 425 67 65

E-posta adresi: bilgi@psikolog.org.tr

Görsellerin yüksek çözünürlüklü halini bu bağlantıdan indirebilirsiniz. https://drive.google.com/drive/folders/1dD4ht0iO-VFfsSac3IzV6KjqZbS1wI8h?usp=drive_link

Görseller:

 

2025/05/9606942681746796741.jpg
2025/05/7382710671746796741.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Uşak'ta Harezmi Şenliği gerçekleştirildi
Uşak'ta Harezmi Şenliği gerçekleştirildi
Uşak’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerle kutlandı
Uşak’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerle kutlandı
Üzümden önce yaprağı kazandırıyor
Üzümden önce yaprağı kazandırıyor
Manisa'nın Demirci ilçesinde son kirkit ustası zamana direniyor
Manisa'nın Demirci ilçesinde son kirkit ustası zamana direniyor
Son Haberler
Uşak'ta Harezmi Şenliği gerçekleştirildi
Uşak'ta Harezmi Şenliği gerçekleştirildi
Uşak’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerle kutlandı
Uşak’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerle kutlandı
Üzümden önce yaprağı kazandırıyor
Üzümden önce yaprağı kazandırıyor
Manisa'nın Demirci ilçesinde son kirkit ustası zamana direniyor
Manisa'nın Demirci ilçesinde son kirkit ustası zamana direniyor
Çivril'de öğrencileri taciz eden bakkal kamera kayıtlarından yakalandı
Çivril'de öğrencileri taciz eden bakkal kamera kayıtlarından yakalandı
Çok Okunan Haberler
UŞAK İL DEFTERDARI YÜKSEL ERTEKİN'İN MUTLU GÜNÜ. DEFTERDAR YÜKSEL ERTEKİN OĞLUNU EVLENDİRDİ..
UŞAK İL DEFTERDARI YÜKSEL ERTEKİN'İN MUTLU GÜNÜ. DEFTERDAR YÜKSEL...
UŞAK’TA GES PROJESİ İPTAL EDİLDİ
UŞAK’TA GES PROJESİ İPTAL EDİLDİ
Eşme Belediye Başkan Vekilliğine Zeki Işık seçildi
Eşme Belediye Başkan Vekilliğine Zeki Işık seçildi
Uşak'ta kavga ihbarına giden polislere ateş açan şüpheli tutuklandı
Uşak'ta kavga ihbarına giden polislere ateş açan şüpheli tutuklandı
Uşak'ta Cirit Kazası: Beyin Ölümü Gerçekleşen Genç Sporcu 6 Kişiye Umut Oldu
Uşak'ta Cirit Kazası: Beyin Ölümü Gerçekleşen Genç Sporcu 6 Kişiye...
Uşak'ta 'Orman Benim' etkinliği düzenlendi
Uşak'ta 'Orman Benim' etkinliği düzenlendi

Ana Sayfa
Genel
Uşak Güncel Haberler
Siyaset
Asayiş
Son Dakika
Ekonomi
Şehrin Gözcüsü
Sağlık
Spor
Çevre
Eğitim
Tarih
Bilim ve Teknoloji
Uşak Hakkında
Egem TV Hakkında
Program Künyeleri
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Asayiş
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Siyaset
  • Son Dakika
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitemap
  • Uşak Sağlık Birimleri Telefonları
  • Bizi Takip Edin
  • GÜNDEM ÖZEL
  • İHA CANLI YAYIN
  • EN BAŞARILILAR ÖDÜL TÖRENİ ANKETİ
  • Basın Kulübü Programı
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. EGEM TV`Yİ UYDUDAN VE DİJİTÜRK 'DEN NASIL İZLEYEBİLİRSİNİZ. Hafta içi saat 17.00-18.00 ve her Salı Saat 20.00 de, BRTV ile ortak uydu yayınında, Egem Tv'yi izlemek, Egem Tv diye değil, BRTV diye arayınız. Ortak yayınlarda EGEM TV - BRTV logosu olmaktadIr. Frekans TÜRKSAT 4A 12265 DİKEY-27500 FEC 5/6 dır. DİJİTÜRK 678 kanalda da yayındayız

Yazılım: Tumeva Bilişim

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzümden önce yaprağı kazandırıyor
Üzümden önce yaprağı kazandırıyor
Manisa'nın Demirci ilçesinde son kirkit ustası zamana direniyor
Manisa'nın Demirci ilçesinde son kirkit ustası zamana direniyor