Jeoloji Mühendisleri Odası Uşak Temsilcisi Mehmet Aslan, "Türkiye, deprem riskinin yüksek olduğu bir bölgede"
Uşak’ın yerli ve milli alışveriş merkezi Karun Alışveriş ve Yaşam Merkezi, 21. kuruluş yıl dönümünü Sivil Toplum Buluşmaları etkinliğiyle kutladı. Etkinlikte, Uşak’taki çeşitli sivil toplum kuruluşları topluma sundukları hizmetleri tanıtarak faaliyetlerini paylaştı.
Programın konuğu, Jeoloji Mühendisleri Odası Uşak Temsilcisi Mehmet Aslan oldu. Aslan, etkinlikte Türkiye’nin jeolojik yapısı ve deprem riski hakkında önemli bilgiler verdi.
“TÜRKİYE, DEPREM RİSKİNİN YÜKSEK OLDUĞU BİR BÖLGEDE”
Aslan, Türkiye’nin jeolojik konumunun, Avrasya ve Arap levhalarının sıkıştırma etkisi altında olduğunu belirterek, bu durumun ülkede sıklıkla depremlerin yaşanmasına neden olduğunu söyledi. Türkiye’nin özellikle Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatları üzerinde bulunduğunu vurgulayan Aslan, “Geçtiğimiz yüzyılda büyük felaketler yaşadık. Kahramanmaraş depremi gibi olaylardan ders almalıyız,” dedi.
“YAPILAR YETERİNCE GÜÇLÜ MÜ?”
Depreme dayanıklı yapılaşma konusuna da değinen Aslan, 1999 depreminden sonra yürürlüğe giren yönetmeliklerle binaların dayanıklılığı konusunda önemli adımlar atıldığını ancak 2010 öncesi inşa edilen birçok yapının halen risk taşıdığını ifade etti. Aslan, “Japonya’da 9 şiddetinde bir depremde hasar sınırlı olurken, bizde 7 şiddetinde depremlerde büyük yıkımlar yaşanıyor. Bu, hem bilinç eksikliğinden hem de yapı standartlarının yeterince uygulanmamasından kaynaklanıyor,” şeklinde konuştu.
“DEPREM EĞİTİMİ ŞART”
Aslan, deprem bilincinin ilkokuldan itibaren eğitim müfredatına dahil edilmesi gerektiğini belirterek, “Japonya’da çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren depreme hazırlık eğitimi alıyor. Bizde ise bu bilinç genelde büyük felaketlerden sonra kısa bir süre gündeme geliyor ve ardından unutuluyor,” dedi.
YERALTI SULARININ ÖNEMİ VE SORUMLULUKLAR
Aslan, sadece depremlerin değil, su kaynaklarının korunmasının da hayati önem taşıdığını belirtti. “Yeraltı suları, gelecek nesillerin mirasıdır. Ancak bilinçsizce tüketiliyor, özellikle tekstil sektöründe bu kaynaklar hızla tükeniyor,” diyerek sürdürülebilirlik çağrısında bulundu.
SAHA ÇALIŞMALARINDA ZORLUKLAR
Jeoloji mühendislerinin sahada karşılaştığı zorluklara da dikkat çeken Aslan, "Çetin hava koşullarında, ulaşımın zor olduğu bölgelerde çalışmalar yapıyoruz. Ancak teknolojinin ilerlemesiyle bu süreçler biraz daha kolaylaşıyor. Kullanılan yeni yazılımlar ve ekipmanlar işimizi hızlandırıyor," diye konuştu.