Uşak'ta bir araya gelen çeşitli sendikalardan aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı'nın yürürlüğe koyduğu "Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etti. Uşak İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri, beyaz önlüklerini giyerek sloganlar eşliğinde taleplerini dile getirdi.
Uşak Tabipler Odası Başkanı Niyazi Tekin’in yaptığı ortak basın açıklamasında, yönetmeliğin "birinci basamak sağlık hizmetlerine zarar verdiği" vurgulanırken, yönetmeliğin getirdiği uygulamaların halk sağlığını olumsuz etkileyeceği ifade edildi. Sağlık çalışanlarının, "ezici çalışma koşullarına" karşı olduğunu belirten Tekin, iyi işleyen bir sağlık sistemine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Tekin açıklamasında, yeni yönetmeliğin koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmediğini, hekimlerin hasta muayenelerine yeterli vakit ayıramadığını, karmaşık hesaplamalarla ölçülen performans kriterlerinin halk sağlığına katkı sunmadığını ifade etti. Ayrıca, yönetmeliğin sağlık çalışanlarını güvencesiz bıraktığını ve şiddet olaylarına zemin hazırladığını belirtti.
Basın açıklamasında, hekimlerin performans ve ödeme sistemi yerine halk sağlığını öncelik alan yapısal düzenlemeler talep ettiği vurgulandı. Geçtiğimiz günlerde yapılan uyarı ve önerilerin Sağlık Bakanlığı tarafından dikkate alınmadığını belirten Tekin, aile sağlığı merkezlerinde güvenceli ve yeterli sayıda personel çalıştırılması, koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Sağlık çalışanları, taleplerinin karşılanması için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Talepler arasında birinci basamak sağlık hizmetlerinin kamusal bir hizmet olarak donatılması, yeterli hemşire ve ebe istihdamının sağlanması, hekim maaşlarının güvence altına alınması, ve performansa dayalı ödüllendirme sisteminin revize edilmesi gibi maddeler yer aldı.
Bu taleplerin yerine getirilmemesi durumunda, aile hekimleri 5-7 Kasım 2024 tarihleri arasında üç günlük iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini duyurdu. Ayrıca, sağlık meslek örgütleriyle birlikte farklı etkinlik ve eylemler düzenleyeceklerini belirten sağlık çalışanları, sorunlara çözüm bulunana kadar mücadele edeceklerini ifade etti.
Eylemde, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık çalışanları sendikaları da yer aldı.
saglik ocagina gidiyorum sira aliyorum doktor yok odasinda bekliyorum kahve iciyor yada diger gorevlilerle konusuyor 2.3 kez basima geldi dikilitas a.s.m de bide saglik sektörünu şikayet ediyorlar el insaf ya