Bazen haberlerde, çöp evler başlıklı ,bazen insanı kızdıran bazende hüzünlendiren,haberi yapanın yazdığı metne göre duygusal şekil almış,haberleri görürüz.
Aslında çöp evler denilen yerlerin çoğunluğu, evlere çöp konulması yada evlerde çöp biriktirilmesi değildir.
Çöp ev haberlerinin konusu,aslında evden, hiçbir şeyi atamayan ,ve eve gelen herşeyide ,stoklayan ,biriktirenlerin öyküsüdür.
Evde,devir daim olmadığı için eski kalır, yeni gelir ve sürekli bu çok gereksiz bir çoğalmaya, yığılmaya yol açar.
İşte Uşak’ın eski binaları için bizim gözlemimizde bu.
ŞEHİRLERDE BİNALAR NEDEN YIKILIR...
Şehir’de kullanma süresi dolmuş ,ihtiyaca cevap veremediği için, ya başka alan ve mekanlara taşınmış , yada çok daha işlevli ve yeni özel yapılan binalara taşınan binaların,
eğer çok özel bir mimarisi veya tarihsel rolü yoksa,
bu binaların genelde bulunduğu ,çok güzel ve çok amaçlı kullanılanabilinir arazilerin,kullanıma açılması için bu binalar yıkılır.
İŞLEVİNİ YİTİRMİŞ BİNALARIN YIKIMI ,
ŞEHİR HAFIZASINA ZARAR VERİRMİ...??
Bu işlevini yitirmiş yada taşınmış binaları yıkmak, şehrin hafızasına zarar vermez, aslında sadece o tarihlerde büyüyen kişilerin, hafızalarında olduğu için, bu tür konuşmalar,yazışmalar çok sık yapılır,buda olagan bir durumdur.
ESKİ UŞAK BELEDİYESİ HİZMET BİNASININ,
YIKILMASI DOĞRUMUDUR,GEREKLİMİDİR..??
Örneğin ,Uşak Belediyesinin kentin merkezinde bulunan ,bildiğimiz kadarıyla ,1953 yılında planlanmış ve 1971 yılında 50 dükkan ve 43 yazıhane şeklinde iki katlı bir hal binası olarak kullanılmaya başlanmış. Bu binanın yapılış amacı belediye hizmet binası olarak değil bir ticaret merkezi şeklindeydi ve bu şekilde hizmet vermiş,
Bu binanın 1953 den ,hatta 1971 yılından önce kent hafızasında yeri yoktur, çok önemli ve sıradışı,özel bir mimariside yoktur,şu anda yaşayan insanların sadece hafızalarında yeri vardır.
KASAP DÜKKANLARIDA KENT HAFIZASIYMIYDI..??
Aslında,çok basitçe,bu binanın ,bir hafıza zorlaması ile belli bir yaş grubunun hatırladıgı üzere, önceki halinde belediye binası alanındaki ,bazı yerlerde kasap dükkanları vardı.
Eger Kasap dükkanlarının yıkılıp, yerine hizmet alanlarının yapılmasına yapılan bir itiraz olsaydı, buda içinde mutlaka kent hafızası kelimesi içerirdi.
Yıkılan kasap halinin yerine yapılan, Belediye hizmet binaları kent hafızası oldu,
ELEŞTİRİNİN DOZAJ VE KALİTESİ ÖNEMLİ..
Aslında bu tartışmalar dozaj ve kalite ayarı yapıldıgında ,bazen kente birlik ,bütünlük ve heyacan verir.
Eger dozaj ve kalitesi ayarlanmamış,bir tartışmaya dönerse ,herkes bir birinin üzerinden hesaplaşmasını yaptıgı bir alana döner,siyasi malzeme olur ,
hatta, bazen direk kişilik haklarına bile saldıraya, kadar gider.
Düşük eleştiri seviyesi ,eleştiriyi yapanı küçültür ,fakat eleştirileni, haksız ,mesnetsiz iddialarda olsa ,üzer yıpratır.
ÇÖP KENTLER OLURMU..??
Bu durumu devam ettirirsek, eskileri yıkmazsak ,yenileride yaparsak,acaba çöp kentler ortaya çıkarmı diyede düşünüyoruz .
Yani yazımızın başında belirttiğimiz gibi ,kente binaların yenisi gelir, eskisi kalırsa ve artık bir dönem sonra ortalık, çok gereksiz yoğunlaşır, hatta kente sıkıntı bile verirmi acaba..? Bu soru bile can sıkıyor..
ESKİ BELEDİYE BİNASI ÖZELLİKLERİ OLAN BİR BİNAMIDIR..
Tarihsel ,kültürel, mimarisel vb vb alanlarda beş yıldızlar barındırmadıgı kısmende olsa bildigimiz ,eski belediye binası için,O zaman en doğrusunu, Sayın Belediye Başkanı Mehmet Çakın yaptı diyebilirmiyiz.
Kente, gereksiz ve önemli bir tarihsel rolü olmayan veya mimarisi çok özel olmayan, bu binanın bir kısmını STK lara vererek ,diğer kısmınıda yıkılması ve arazi alanının,farklı hizmetlerde kullanılmasını yaptı.
Yani artık benim dönemimde,bu bina ,bu okul ,bu yerler , bu belediye binası vardı, ilelebet bu bina kalsın zihniyeti, tartışılmalıdır.
ESKİ UŞAK BELEDİYE BİNASI
TAM ANLAMIYLA YIKILIYORMU..
Aslında eski belediye binası ,tamamen yıkılmıyor, eski kasap dükkanlarının oldugu alana daha sonra hizmet için yapılan ve tahsilat yerleri olarakda bilinen, yerler yıkılmıyor ,burlar Uşak'taki STK lara verilecek.
Aslında her esnafın veya STK üyesinin, eski belediyede ,temsil binaları bulunacagı için bir hakkı olacak, bir mekanı olacak diyebiliriz.
Yıkılan alan bildigimiz kadarıyla Tarihi ULU CAMİİ yide gölgede bırakan kısımlar ve bu alana ne yapılacagı henüz çok net değil diye biliyoruz.
Fakat bu alanı belediye en verimli şekilde değerlendirecektir.
Çünkü arazi tam bir kent meydanı özelliginde ve kıymetlidir.
UŞAK VALİLİGİ BİNASI VE
ESKİ BELEDİYE BİNASI AYNI KATEGORİDEMİ..??
Eski Belediye hizmet binasının, hiçbir mimari ve tarihsel özelliği ,daha doğrusu çok önemli bir mimari ve tarihsel rolu olmadığı için, yıkılmasına ,vatandaş tam destek verdi.
Fakat Uşak Valiliği ile ilgili gerçek bir tartışma var.
Yani buranın ,Valiliğin yıkılması için ,eski belediyenin yıkılması kadar rahat konuşamıyoruz.
Çünkü Valilik binasını, tarihsel rolleride var ,mimari olarakda belediye binasından daha özel bir yapı.
Bu özellikler, ne derece bu binayı korur ,veya yıkılmaması ,kenti çöp eve döndürürmü ,döndürmezmi, işte bunun tartışılması gerekir.
Uşak Valiliginin,belki çok farklı sebeplerle yıkılması veya kalması değerlendirlenebilir.
Fakat şu an için bildigimiz,Yıkmak basit ve kolay bir işlemdir, yapmak daha uğraş ,zaman ve emek isteyen bir şeydir.
Zaten Uşak Valiliginin yeni hizmet binası için hazırlanan eski okulumuzda çalışmalar bitmek üzeredir.Aslında tartışmalar içinde çok geç kalınmıştır diyebiliriz. Belki bu binayı çok özel bir şekle döndürürler, belkide çok özel bir kent müzesini kent meydanında yaparlar.
Bakalım zaman neyi gösterecek,
Bu nedenle aslında yeni yapılacak alanların kültürel, mimarisel ve daha bir çok geleneksel veya modern olma gibi konuları ,binalar yapılmadan düşünülmeli,planlanmalı ve ilerde bunun meyvaları alınmalıdır.
VATANDAŞ NE DÜŞÜNÜYOR..
Uşakda yıkılan bir çok okulun, sadece ben burda okudum anılarımız gitti denilerek eleştirisinin yapılması vatandaşdada karşılık bulmuyor.
UŞAK'DA YIKILAN VE YAPILAN BİNALARA GÖZ ATTIK..
Fakat merkezde olan bir kapalı spor alanın yıkılarak ,şehrin en uç noktalarına götürülüp ,yeniden,daha modern ve işlevli yapılması tartışılıyor.
Çünkü aracı olmayanlar, yada 18 yaş altı araç kullanamayanlar ,ailesi çalıştgı için spor yapması için çocuklarını araçla bırakıp getiremeyenler vb vb bir çok nedenle,gençlerin yada spor yapacak alanlara erişmek isteyenlerin ,ayağının altındaki yani kolay ulaşımlı yerlerin yıkılarak ,çok uzaklara bu işlevdeki binaların yapılması tartışılıyor.
Aslında keşke imkan olsada bunu tartışanlara ,kapalı spor salonu merkezde iken, şu kadar sayıda ,şu yaşlarda spor yapmak isteyenler geliyordu ,yeni yerde rakamlar bu denilenebilseydi.
Belkide o zaman bu tartışmada son bulurdu.
Aslında yeni hastane ve emniyet müdürlüğü ,adliye gibi güzel ve yeni binaların hepsi bir yerde olacağına ,bu binaların her birini , şehrin farklı alanlarına yapsalardı, acaba şehrin farklı bölgelerininde gelişmesine destek olunurmuydu diyede düşünüyoruz.
Yeni ve güzel yapın, bu üç büyük binanın bu nedenlede tartışılması gerekir ,ama artık yapılmış ve emeği geçen herkese teşekkürden etmek bize düşüyor.
Yaşanabilir kentlerin en önemli unsuru insanı,yani sakinini rahat ettirmek o kentte yaşamaktan memnun etmektir.
Bu nedenle yaşanabilir bir Uşak için ciddi anlamda çalışan ve Üniversite sınavlarında yüzde doksan dokuzu geçen bir tercih oranı ile Uşak ili ve Uşak Üniversitesinde,
yaşarızda ve okuruzda diyen,
öğrencilerimizin, bu tercihlerinde çok ciddi emek ve katkısı olan başta,
Rektör Prof.Dr.Ekrem SAVAŞ
ve
Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’a ve ekiplerine haklarını vermek lazım,ve ilimiz adına onlarada tüm emeği geçenlerede teşekkür ediyoruz.








Belediye binası zaten büyüyen bu şehire yetmiyordu,Çok iyi oldu taşınması ,Bakan Mehmet Çakında doğru yapmış yıkmış,yerine yeni bir bina yapacak ,gelirde getircekmiş.Yorumları okudum ,hiç kimse esnaf odalarına vb yerleri kirası az veya kirasız istemiyor,bencede haklılar ,bu odaların ne katkısı var esnafa veya vatandaşa bilen anlatsın.kambur bunlar kambur yani esnafa yük.
Esnaf odalarının parası var,aidat alıyor,odalarda hiç bir işlem ücretsiz değil,ayrıca oda başkanlarının siyasetde yönlendiriciligi yok ,yani oda üyesi başkana göre oy vermez.Odalara bedava veya ayıp olmasın fiyatında yerler verilmesi adaletsiz olur.Buraları odalar yerine esnafa verin ,esnaf sergi açsın başka şeyler yapsın.Oda başkanları bir zahmet lüks arabalara binecegine gidip odasına bina alsın.ADALET için bu yerler açık artırma ile tüm esnaf ve STK ya açık olmalı.Başkanımız Mehmet Çakın beyin yaptıklarını destekliyorum,Uşak için uygun olanları yapıyor.AVM olacak olan yıkılan yerin mülkiyeti belediyede kalsın şeffaf bir şekilde tv nizdede yayınlanan ihale ile kiraya verilsin.
Öncelikle güzel bir şehirde yaşıyoruz.Bende emekli olup kalanlardanım. karşılaşınca çok nazik insanlar olan bu şehrimde ,sosyal medya yazıları olunca malesef aynı nezaket gözükmüyor.Acaba bizdemi bir şey var ,yoksa sosyal medyadamı, onun için sizinki gibi bir kaç yeri takip edip şehrim hakkında bilgi alıyorum.Çok ciddi güven sıkıntısı yaşıyorum,çünkü bu gün çok iyi olan biri için birden bir linç başlayabiliyor.Belediyemiz çalışıyor,özelliklede bunu basından takip ediyorum.herkes begenmek zorunda değil tabiki ama nezaketli olmak zorunda,eski belediye binası yıkılıyorken ,bir çok insanı işbankasının önünde selfi ile fotograf çekerken gördüm.bu tarihi bir ana şahitlik etmek olarak düşünülenebilinir.yıkılmasında sıkıntı yok,sıkıntı ne yapılacagında ,onuda merakla bekliyoruz.
Garson rumuzlu arkadaşın yazısını tüylerim diken diken okudum,oda üyesiyim ,icrayla bile olsa aidat vb alıyorlar esnafdan,neden belediyemize kira verirken ucuz ver uygun ver ,hatta hiç alma diyorlar,siftah yapmamış esnaf dan aidatını alan odalar, yemesini içmesinide esnafa yani bize yıkan odalar birde kamu malı olan belediye işyerlerine az kira ödeyerek vahh yazıkımı oynuyor.Odaların üyeleri var onlardan aidat alıyorlar ,huzur hakkı diye odadan yani esnafdan para alıyorlar birde devlet malı olan belediyenin işyerini az para ile kiralamak için uğraşıyorlar.Sayın yetkililer bu dükkanlar kamu yani vatandaş malıdır ,ihale ile tüm vatandaşa açık kiraya verilmeli ve en yüksekden belediyemiz kar ederek kira almalıdır.Neden az veya çok az kira verecekler biride cevap versin. GARSON diyen kardeşim ,Allah senden razı olsun.Helal ile haramı ayırt edin.
OSB ciler ,yukardaki konu ile yazdıklarınızın alakası yok,lütfen ilgili konular yazın.Yıkılması uygun olan eski Belediye binasının bir kısmının esnaf odalarına verilmesi çok uygun degil, çünkü bunlar doğru dürüst değerde kira bile vermezler zatende belediye alamaz ,bu nedenle tüyü bitmemiş yetimin hakkını yedirmiş olursunuz.Belediye binaları esnafın ve onun zengin odalarının değil ,vatandaşın olmalıdır, kirası değerinde alınmazsa hem hukuki hemde vicdani sıkıntı olur.Esnaf gariban vatandaşı bırakın ,her hangi bir belediyeye vergi ödeyen birine veya bizzat belediye uygun fiyatlı yada digerlerin az fiyatlı yada ücretsiz bir şey veriyormu ,tabiki HAYIR.VATANDAŞ OLARAK BÜYÜKCE YAZIYORUM KORMUYORSANIZ YAYINLAYIN,ESNAFLARIN ODALARI PARALI ONLARDAN KİRA ALINMAZSA HAKKANİYET OLMAZ.BU ODALARI SİZ BİRDE MEKANLARDA GÖRÜN, YE İÇ FATURA ODAYA YAZILIYOR.nerdenmi biliyorum garsonumda ondan.
Uşak Tekstil Organize Sanayi Bölgesi diyen SANAYİCİ arkadaş ismini yazmamışşın ,rumuz yapmışın,ama doğruları yazmışın,Bir öncekinden önceki Valinin İstifa ettirdikleri şimdi yeniden yönetimde,Bir önceki döneminde İktidara rest deyip her yere TÜSİAD gibi ilanlar vererek isyan edenlerin hepsi görevde [ Sn.Dok ve Sn.Salıcı hariç ] ,birde bu RESTlenenler hayrlı olsunlara gidiyor.Ne büyüksün sen OSB yönetimi,ne büyüksünki ,tüm bunlara rağmen yine yönetimdesin.Uşak Tekstil Organize Sanayi Bölgesi yönetimini yazmalı ,araştırmalısınız ,ilk bilgileri ben egemtv@gmail.com adresinize birazdan gönderiyorum.
Uşak Tekstil OSB hiç çalışmıyor, sürekli yangın çıkıyor, işadamları zarar ediyor,yollar sıkıntılı,sadece para alan bir yer olmuş.Hizmet çok sıkıntılı ve sadece belli yerlere sunuluyor ,birazda onu yazın, yıkılmış bir yerin ne olacagı bizi ilgilendirmez ama Tekstil osb gibi yerler işçi için önemli.osb yöneticilerini biraz takip edip yazın, neden yıkılan yerlere önem verip,yıkılmak üzere olan yerlere sessiz kalıyorsunuz.
CHP ne diyor bu gelişmelere acaba..
Yeni Valilik binası bitmek üzere,şimdiki Valilik binasının bir kısmı Cami olsun,ama yıkılıp yapılarak çok masraf edilerek değil ,tadilat edilerek olsun,bir kısmı tiyatro salonu ,bir kısmı kermes alanı vb vb ,güzel şeyler olsun.
egem tv yine hak edene hak ettigi degeri vermişiniz, hak etmek kadar hakkı teslim etmekde erdemdir.herkes eleştirir buna hakkı vardır,ama sınırları zorlamamak lazım.sizden okuduguma inanıyorum.
Uşakta yaşarımda ,okurumda diyenleri seviyoruz ve bekliyoruz ,bunu dedirtenlerede çok ama çok teşekkür ediyoruz ,ben emekli olup Uşakda kalanlardanım.Belediye Başkanı çok güzel işler yapıyor,ama bu ilde dedikodu çok fazla.Bence bu güzel çalışmaları taçlandıracaktır başkan bey.
Belediye yeri alışveriş merkezi olacak diye dedikodu var, dedikodu diyorum çünkü sizin haberinizde okumadık ,Yetkililerden duymadım.Burası yani belediyenin eski binası dükkan yapılır ve bunu ihale ile olsa bile bir ak partili alırsa,çok büyük sıkıntı yaşarlar.Çünkü dedikoduyu durduramazlar.Hatta dükkanı alan bileginin hakkı ilede alsa seçim öncesi sıkıntı olur.Uşak Başkanı bu durumu hesaplamıştır.Zaten şehirimizde çok güzel özellikle sosyal faaliyetler oluyor ,belki burayı öyle değerlendirir.
Öncelikle Uşak Belediye Başkanının çalışmaları takip ediyor ve begeniyorum, bunu neden yazdım ,şimdide seviyeli bir eleştriri yapacagım ,lütfen yayınlayın ,Ulu Camimizin resmini bozuyor diyerek yıkılan yerler, alışveriş merkezi yapılarak korunuyormu acaba.BenceUşaklının parasını alacak bir yer değil ,Uşaklıya artı değer verecek bir yer yapılmalı.Uşak Belediye Başkanı bunu yapacaktır.Kent diyorsunuzya bende şehir diyecegim ,tam ortasına çok güzel bir imza atacaktır.Başarılar diliyor ve bekliyoruz.
Belediyenin eski binasının yazdığınız gibi bir kısmı yıkıldı,herkesin bir şey beklediği bu yeri Başkan Mehmet Bey en iyisini yaparak kurtardı.Esnaf odalarına yer verdi,geri kalanını ne yaparlar bilmiyorum ,AVM olacak diyorlar ,bence AVM harici ortak bir kültürel vb değer yapılanabilinir.Başkan Beyin en iyini hayata geçirecegini umuyorum.